G R E E N O V Á C I Ó

Már a V.30 Sportközpont tervezésekor egyértelmű volt, hogy az épület környezetbarát, igazi zöldház lesz. Hisszük és valljuk, hogy a 21. század egyik központi feladata környezetünk megóvása, és olyan szolgáltatások nyújtása, amelyek ezt figyelembe veszik. A V.30 számos innovatív megoldásának köszönhetően maximálisan megfelel ennek a szemléletnek és „öko-okos” megoldásait vendégeink is élvezhetik.

A V.30 igazi „zöldház”

A Zöld Minősítés díjról

Célja, hogy a környezettudatos és zöld gondolkodásmódra nyitott szolgáltatóhelyeket összefogja és működésüket segítse.

A Zöld Minősítés díj kidolgozásában a szakemberek arra törekedtek, hogy a jelentkező szervezetek és szolgáltatóhelyek számára magyarországi környezetben is teljesíthető és tartósan fenntartható elvárások szerepeljenek, ugyanakkor erősen jelen legyenek a szemléletformáló és környezettudatos attitűdöket erősítő intézkedések.

Tegyünk azért, hogy kialakuljon a valódi tudatos fogyasztói társadalom  tudományos alapelvek mentén, ugyanakkor a szolgáltatói szektor ne hátrányként élje meg a változó értékeket, hanem lehetőségként, ahol versenypiaci előnyhöz juthat.

kornyezetbarat_v30

Zöld weboldal - miért fontos nekünk a zöld hosting?

Az adatközpontok működtetése sok áramot igényel. Becslések szerint egyedül az adatközpontok adják a világ villamosenergia-szükségletének 1–2%-át. Ezt a villamosenergia-szükségletet gyakran fosszilis tüzelőanyagok elégetésével elégítik ki. 2021-ben a világ elektromos áramának 60%-a fosszilis tüzelőanyagokból származott. A fosszilis tüzelőanyagok a legszennyezettebb villamosenergia-források, és felelősek éghajlati vészhelyzetünk elmélyüléséért. 

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy webhelyünk digitális szolgáltatását tiszta, zöld áramot használó adatközpontok tárolják, ezzel csökkenthetjük az ezzel kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátást. Az ellenőrzött zöld tárhelyszolgáltatóra váltás támogatja azokat a tárhelyszolgáltatókat, amelyek hozzájárulnak egy zöldebb, alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-hálózat kialakításához.

További greenovatív megoldásaink​

KÖRNYEZETBARÁT VÍZHASZNÁLAT

 1. Termálmedencénk vizét egy termálkútból, több mint 800 méterről nyerjük, ugyanakkor a termálvíz adta hőmennyiség gázfogyasztás nélkül, tulajdonképpen légszennyezés nélkül temperálja a létesítményt és a medencéket is.
 2. Öntisztító szűrőberendezés: perlit szűrőrendszereink minimális ivóvíz felhasználásával tartják tisztán a medencék szűrőberendezéseit.
 3. Az uszoda medencéit csapvízzel töltjük fel, amelynek során UV-víztisztítást alkalmazunk, vagyis az úszó- és a tanmedence vizét UV-technológiával antibakterizáljuk, csírátlanítjuk és fertőtlenítjük, így a medencénk vizének frissen tartásához szükséges vegyszerek mennyiségét felére csökkenhetjük a hagyományos uszodákéhoz képest.

Környezetbarát papírhasználat

 1. Karbonsemlegességre törekszünk, ezért az általunk használt papírok környezetbarát termékek, és a mellékhelyiségekben is csak papírhulladékból készült „újrapapír”-termékeket talál (WC-papír, kéztörlő stb.).
 2. Olyan nyomdákkal dolgozunk, amelyeknél elsődleges szempont a környezetkímélő technológia: pl. növényiolaj-bázisú festéket használnak, vegyszer- és alkoholmentes megoldásokban gondolkodnak, auditált karbonsemleges gyártással, környezettudatosan működnek.
 3. Természetesen igyekszünk elkerülni a felesleges papírhasználatot, ezért a V.30-ban az e-megrendelések és az e-számlák jellemzők. Emellett megszüntettük mosdóinkban a kéztörlő papírt, helyette napelemmel működő kézszárítók állnak vendégeink rendelkezésére.

Környezetbarát épülethasználat

 1. A leghatékonyabb levegőfertőtlenítő UV-rendszert alkalmazzuk, amely vírus-, baktérium- és gombamentes levegő befúvásának előkészítését eredményezi vegyszer és ózonhasználat nélkül.
 2. Hacsak lehet környezetbarát tisztítószerekkel takarítunk.
 3. A hulladékot szelektíven gyűjtjük, kezeljük, és üzemi eszközzel tömörítjük.
 4. Rendezvényeinken, illetve a fitneszrészlegben és a büfében is csökkentettük a műanyagfelhasználást, a palackokat pedig tömörítjük.

További környezetbarát törekvéseink

 1. Vízautomatát használunk irodánkban palackos víz helyett.
 2. Lehetőség szerint csak újrahasznosított csomagolást alkalmazunk.
 3. Kollégáink kávéfogyasztását visszaváltható patronokkal oldjuk meg.
 4. A felesleges fogyasztás érdekében a legjobb minőségű és ár-érték arányú eszközöket szerezzük be, amilyenek a fitneszteremben található rudak is. Ezek olyan svédacélból készültek, amelyekre a gyártó élethosszig tartó garanciát biztosít.
 5. Teraszunkon élő zöldnövényzettel tesszük barátságosabbá a környezetet.

DÍJAINK, ELISMERÉSEINK

Previous slide
Next slide