Sajtóközlemény

GYÓGYVÍZ MINŐSÍTÉST KAPOTT ÉS MEGVÉDTE ÖTCSILLAGOS USZODA VÉDJEGYÉT A V.30 BELVÁROSI SPORTKÖZPONT

A Belváros Önkormányzata által létrehozott V.30 Belvárosi Sportközpont hivatalosan is megkapta a gyógyvíz minősítést és uszoda kategóriában megvédte a legmagasabb, ötcsillagos címét. Az elismeréseket immár az épület homlokzatán elhelyezett táblák is hirdetik, amelyeket a napokban avattak fel ünnepélyes keretek között. A 2021-ben átadott, 100%-ban zöld házként funkcionáló sportkomplexumban nemcsak teljes körű sport és wellness élményben részesülnek a látogatók, hanem a 800 méter mélyről eredő nátrium-kálcium-klorid- szulfát-hidrogénkarbonátos összetételű termálvízben a mozgásszervi megbetegedéssel küzdő vendégek is gyógyulhatnak. A minősítéssel a V.30 Belvárosi Sportközpont lett az első olyan létesítmény Budapesten, amely a gyógyvíz és a wellness szolgáltatások biztosítása mellett sportcentrumként is funkcionál. 

Az ünnepélyes táblaavatáson Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere hangsúlyozta: „A V.30 Belvárosi Sportközpont az V. kerületiek közösségének ötlete alapján jött létre, akik a megvalósítást mindvégig támogatták észrevételeikkel, javaslataikkal, az itt élők a próbaüzemben is részt vettek és most, a gyógyvíz tesztelésében is közreműködtek. Így a belvárosiak összefogásával, együttműködésével értük el azt a közös sikert, amelyre mindannyian büszkék lehetünk.” Az V. kerületiek összetartása nemcsak a sikerhez vezető úton, hanem a közös ünneplésben is megmutatkozott, hiszen az avatáson jelen voltak a belvárosi polgárok és egészségügyi dolgozók is, akik részt vettek a gyógyvíz minősítési folyamatban és véleményükkel, tapasztalatukkal segítették az eredmények megszületését. Továbbá, a minősítés megszerzésében közreműködő V.30 munkatársak is együtt örültek a közös cél elérésének. A 2017-ben indult, saját sportközpont létrehozását célzó beruházás részeként Belváros Önkormányzata 800 méter mély kutat fúratott és sikerrel járt. Az így felhozott termálvíz adta hőmennyiség, gázfogyasztás nélkül, tulajdonképpen légszennyezésmentesen temperálja a létesítményt és a medencéket is, így a fürdőzés mellett az épület teljes körű fűtésére, a medencék vízének melegítésére is alkalmas.  2021. év végén indították el a gyógyhatás vizsgálatára vonatkozó eljárást, amely teljes körűen 2023. szeptember 16-án zárult le. A kapcsolódó vizsgálatban közel 100 fő krónikus derékfájdalomban szenvedő beteg vett részt, akik 15 egymás utáni alakalommal 20 percig tartózkodtak a vízben. Az eljáráshoz kizárólag orvosi vizsgálat alapján csatlakozhattak, a bizonyított mozgásszervi betegségben szenvedő, nagyfokú fájdalommal élő jelentkezők, akik minden alkalommal fájdalom kérdőívet töltöttek ki. Ezen vizsgálatok és kérdőívek adatai, illetve vonatkozó matematikai elemzés bizonyításával egyértelművé vált, hogy a betegek állapotában szignifikáns javulást hozott a V.30 Belvárosi Sportközpont gyógyvizének kúraszerű használata. Gyógyvíz megnevezést kizárólag azon ásványi anyagokban gazdag vizek kaphatnak, melyek gyógyhatását orvosi vizsgálatokkal igazolják. A Belvárosi Gyógyvíz a kémiai összetétele szerint: nátrium- kálcium- klorid- szulfát- hidrogénkarbonátos jellegű, melynek metakovasav tartalma is jelentős. A kút vizének összes ásványi anyag tartalma 1190 mg/L. A V.30 Belvárosi Sportközpont termálmedencéjének vize a speciális ürítő-töltő kialakításnak köszönhetően 3 óránként 100%-ban cserélődik, de mindezen túl a medence vizét naponta leeresztik, a felületeket pedig teljes körűen fertőtlenítik. A termálmedencében különféle masszírozó vízsugarak fokozzák a minőségi élményt, amiben a maximális tartózkodási idő 20 perc.

Az ünnepség keretében a gyógyvíz minősítés mellett az 5 csillagos uszoda védjegy is felavatásra került az épület homlokzatán. Ezt az elismerést a pesti uszodák közül elsőként nyerte el a V.30 Belvárosi Sportközpont, minekután a Magyar Fürdőszövetség Minősítő Bizottsága 2022-ben szakmai szempontok alapján értékelte a sportközpont uszodáját és javaslatukat a Nemzetgazdasági Minisztérium felé felterjesztették, így az általuk létrehozott és működtetett Nemzeti Tanúsító Védjegy használatát jóváhagyták. Az ötcsillagos minősítéssel a V.30 Belvárosi Sportközpont jogosultságot szerzett a tanúsító oklevél és a védjegytábla használatára, 5 év időtartamra, amelyet az érvényességi idő alatt, 8 hónappal később a kötelező felülvizsgálati, ellenőrzéskor tartott auditon többlet ponttal is megvédett.

Mindezek fényében nem véletlen, hogy a V.30 Belvárosi Sportközpontba 2022-ben több, mint 160.000 belépés történt és 2021. évi megnyitása óta már számos elismerést nyert el:

 • 2021 Magyar Fürdőszövetség 5 csillagos uszoda nemzeti védjegye 5 éves időtartamra
 • 2021 Családbarát Hely
 • 2021 Kutyabarát Hely
 • 2021 HRKOMM döntős
 • 2021 Top 5 kelet-európai sportlétesítmény listára kerülés
 • 2021 Sportmarketing Awards – CSR – Az év akciója kategóriában Bronz Minősítés
 • 2022 3 marketing gyémánt a Marketing Diamond Awards-on
 • 2022 Zöld Minősítés Ökotudatossági Díj
 • 2022 BIG SEE Architecture Award
 • 2022 Településfejlesztési Díj Szolgáltatásfejlesztés kategóriában
 • 2022 PR Excellence Hungary Award shortlist-es
 • 2023 6 marketing gyémánt a Marketing Diamond Awards-on
 • 2023 Sportforum Awards 2023 / Sport Facility kategóriában Ezüst minősítés

Budapest, 2023. november 16.

Belváros Önkormányzata, Sajtóosztály

Megosztom

Facebook
Twitter
LinkedIn