Településfejlesztési Díjat nyertünk

A Településfejlesztési Díjat a Településfejlesztési Szövetség III. kategóriában hirdeti meg, közösségfejlesztés, szolgáltatásfejlesztés és infrastruktúra-fejlesztés témakörben.

A V.30 Szolgáltatásfejlesztés kategóriában nyújtott be pályázatot, mert a pályázat céljaival összhangban valljuk, hogy Belváros Önkormányzata sokat fáradozik ezekben az időkben is azon, hogy a kerület lakóinak minőségi körülményeket teremtsen.

Településeink alapvető fogalmi és tartalmi alkotóeleme, a települési lét önmeghatározásának kiindulópontja a közösség, amely az azonos földrajzi helyen élő emberek összessége esetében a közös, települési identitás által lesz több a lakosságnál.

A méltatás szövege alább olvasható:

“Jóllehet, a V.30 Belvárosi Sportközpont szolgáltatásfejlesztés kategóriában nyerte el a településfejlesztési díjat, de különleges a projekt abból a szempontból is, hogy a településfejlesztés mindhárom dimenziójában: az infrastruktúrafejlesztés, a szolgáltatásfejlesztés és a közösségfejlesztés területén egyaránt kiemelkedő példát mutat.

Bár a létesítménygazdálkodási szakmában ismert alapigazság, hogy egy újonnan létrehozott létesítmény beruházási költsége mindössze egy tizede a hasznos élettartama alatt a létesítmény fenntartására fordított kiadásoknak, mégis, a tervezőasztal mellett meglepően sokan szoktak elfeledkezni erről. Szerencsére a V.30 sportközpont ebből a szempontból is előremutató kivétel.

A beruházás 20 éves hiányt pótol a belváros szolgáltatási spektrumában: ekkor szűnt meg a Molnár utcai uszoda. Még jóval az energiaárak ismert és drasztikus megemelkedése előtti években, 2017-ben jelentette be Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros polgármestere, hogy a lakossági igényeket kiszolgálva, sportkomplexum létrehozásába kezd az Önkormányzat.

A díjról szóló szakmai zsűrizési folyamat során egyetértettünk abban, hogy vízszintesen sokan hoztak létre színvonalas sportközpontot, de függőlegesen eddig még senkinek sem sikerült.

A zártsoros beépítésű belvárosi szövetben létrehozott többszintes komplexum számos funkciót magában foglalva egy mindössze 35×19 méteres telek területét sokszorozta meg, olyan praktikus építészeti megoldásokkal ellensúlyozva a kis alapterületet, mint az úszómedence fölé függesztett tanmedence vagy a sportcsarnok nyújtó terasza és a rendezvénytermek mozgatható falai, így több mint tucatnyi sportágnak biztosít teret.

A Skardelli György, Kossuth- és Ybl díjas építész által tervezett épület különleges üveghomlokzatát nem csak az emberi izomrostok motívuma teszi különlegessé.

Az épület az energiahatékonyság jegyében kettős homlokzattal rendelkezik: a valódi homlokzat elé feszített fém-üveg szerkezet az épület teljes magasságában végigfutó fényudvart hoz létre, ezáltal a természetes fény eljut a földfelszín alatti szintekre és szerepe van az épület energetikai rendszerében is.

  • Az épületben a zöld, ökológiai szemlélet mindenhol megjelenik: saját 806 méter mély termálkút szolgál az épület fűtésére, a medencék vízének vízmelegítésére és nem utolsó sorban fürdőzésre,
  • a tetőre telepített napelempark pedig az épületgépészeti berendezések energiaellátására.

További, a fenntartható, gazdaságos ás ökotudatos működést szolgáló megoldások:

  • 100 % ledes világítás
  • Távhőszolgáltatásra kapcsolhatóság előzetes kialakítása
  • Öntisztító, perlites szűrőberendezés – minimális ivóvízfelhasználás
  • UV technológiájú víztisztítás és levegőszűrés – fele vegyszerhasználat
  • Környezetbarát papírhasználat (újrapapír, karbonsemleges papírbeszállítók, elektronikus dokumentumkezelés, napelem által működtetett kézszárítók)
  • Környezetbarát takarítószerek, szelektív hulladékgyűjtés, üzemi hulladéktömörítés
  • Élettartam garanciás sporteszközök

Külön kiemeljük a téma fontossága miatt, hogy teljes terjedelmében akadálymentesített az épület, az uszodában beemelő géppel.

Az innovatív építészeti megoldásokat a nemzetközi építész szakma a 2022 Big See középület kategóriában díjazta;

A Belváros sportigényeinek 21. századi színvonalú kielégítésére minden dimenziójában újszerű megoldásokkal létrehozott, átgondolt, fenntartható szolgáltatásfejlesztést pedig a Településfejlesztési Szövetség Településfejlesztési díjjal jutalmazta.”

Megosztom

Facebook
Twitter
LinkedIn